Kritische politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus wegens laster

NOS
maandag 21 oktober 2019

De weggestuurde Leidse politiechef Fatima Aboulouafa heeft aangifte gedaan tegen Ferdinand Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid. Ze beschuldigt hem van smaad en laster. Dat zegt haar juridisch adviseur Karim Aachboun tegen de NOS.

"Het kan niet zo zijn dat een leidinggevende wordt afgestraft omdat zij naar eer en geweten heeft gehandeld met betrekking tot de aan haar gemelde misstanden binnen de politie", zegt Aachboun.

Ook is bekend wie de onafhankelijke verkenner wordt die Aboulouafa aan een nieuwe functie binnen de politie moet helpen. Dat is Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem, die voorheen ook bij de politie werkte.

Aboulouafa is op non-actief gesteld nadat ze kritisch was geweest op de politieorganisatie over discriminatie. Vorige week werd duidelijk dat ze niet mocht terugkeren bij de politie-eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt. Ze zou onvoldoende vertrouwen hebben van haar directe collega's.

Racisme en machtsmisbruik

Grapperhaus schreef daarop in een brief aan de Tweede Kamer dat kritiek niet de reden is voor haar gedwongen vertrek. Volgens Aboulouafa is dat wel zo, daarom doet ze aangifte tegen de minister wegens smaad en laster.

Het ministerie zegt in een reactie dat Grapperhaus zich voor zijn brief heeft laten informeren door politiekorpschef Erik Akerboom. De politie houdt vol dat Aboulouafa niet is weggestuurd vanwege haar publieke kritiek. Wat dan wel de reden is, wil de politie niet zeggen.

De 50-jarige Aboulouafa was voorheen politiechef in Leiden. Daar gaf ze leiding aan 130 agenten. Ze werkt 25 jaar bij de politie. In juni vroeg de Marokkaans-Nederlandse via Instagram publiekelijk aandacht voor discriminatie, racisme, seksuele intimidatie, machtsmisbruik en pesten binnen de politieorganisatie.

Ze stelt dat binnen de politieorganisatie te veel de andere kant op wordt gekeken bij gevallen van discriminatie, seksuele intimidatie en pesten. "Het probleem dat ik nu aankaart gaat om wegkijkgedrag", zei ze na haar non-actiefstelling bij het tv-programma Jinek. "Het gaat om falend leiderschap en het gaat om niet in staat zijn om moeilijke gesprekken te voeren."

Ook worden klokkenluiders hard aangepakt binnen de organisatie, zei ze. "Mensen die naar buiten komen of die bepaalde signalen aangeven binnen de politie worden eerst geïntimideerd, daarna gedehumaniseerd, daarna geïsoleerd en vervolgens geëlimineerd."