Heropen sportscholen onvoorwaardelijk

NRC Handelsblad
vrijdag 28 mei 2021

Stichting Fitness Is Medicijn spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om onvoorwaardelijke heropening van de sportscholen af te dwingen. Die zijn sinds 19 mei weer open, zij het met maximaal dertig bezoekers tegelijk. Met de rechtsgang wil de stichting de randvoorwaarden die gelden voor sportscholen van tafel zien te krijgen.

De rechtbank in Den Haag behandelt de zaak deze donderdag. „De situatie nu is disproportioneel, zeker gezien de aanstaande versoepelingen”, laat juridisch adviseur Karim Aachboun weten. Het besluit om de sportscholen slechts voorwaardelijk te openen is genomen op basis van een medisch advies van het Outbreak Management Team, stelt Aachboun.

Die adviezen kunnen door een rechter op basis van een volledige belangenafweging getoetst worden. De reisbewegingen, die voor het kabinet een belangrijk argument zijn voor het slechts gedeeltelijk openen van (onder meer) sportscholen, zouden bovendien makkelijker te registreren zijn bij sportschoolbezoek, stelt Aachboun. Daarnaast zal het aantal reisbewegingen niet toenemen, vermoedt de adviseur, omdat veel mensen nabijgelegen sportscholen bezoeken.

De Belgische beroepsvereniging Fitness.be steunt het kort geding en spant een vergelijkbare zaak aan in België. Die zaak dient woensdag in Brussel. (ANP)