Gaan rappers Boef en Frenna over de schreef? 'Een ingewikkelde zaak'

RTL Nieuws
maandag 3 juni 2019

De rechtszaak die stichting Music#MeToo wil aanspannen tegen rappers Boef, Frenna en hun platenlabels, kon nog wel eens een ingewikkelde worden. De stichting wil meer respect voor vrouwen en meisjes, maar of ze dat via deze procedure zal lukken, is nog maar de vraag.

De stichting wil dat Boef, Frenna, managementbureau Spec, platenlabel TopNotch en het Amerikaanse bedrijf Warner Music Group zich voor de rechter verantwoordt over 'vrouwonvriendelijk gedrag en discriminatie van vrouwen' door de beide rappers.

Het gaat niet om de songteksten van de rappers, maar om uitspraken die Boef en Frenna eerder deden. Boef kwam in opspraak na een filmpje waarin hij een aantal vrouwen die hem hadden geholpen uitschold. Frenna zat in Suriname vast op verdenking van seksueel misbruik van een vijftienjarig meisje en het verspreiden van een seksfilmpje.

'Ze zijn niet te pakken'

"Het gaat ons niet alleen om die individuele gevallen, maar om het gedrag van de rappers in het algemeen", zegt Karim Aachboun, juridisch adviseur van de Stichting. "We willen de verheerlijking van geweld en het discrimineren en slecht behandelen van vrouwen aanpakken."

Dat wil de stichting doen door de platenlabels aan te spreken op hoe zij met hun rappers omgaan. Volgens de stichting zijn de labels namelijk niet streng genoeg. "Frenna heeft in het buitenland vastgezeten en had door zijn eigen label gestraft moeten worden, dat staat namelijk in de code of conduct van het label." Volgens Aachboun is die code of conduct nu 'puur voor de bühne' en worden misdragingen van artiesten intern niet bestraft.

"De bestuurders van de labels verdienen geld aan de artiesten en zijn verantwoordelijk, daarom proberen we via hen de rappers aan te pakken." Rappers Boef en Frenna zijn volgens hem puur als voorbeeld gekozen omdat zij een rolmodel-functie hebben en beide al eerder veroordeeld zijn.

Niet strafrechtelijk

Advocaat Machteld Roethof vraagt zich af hoeveel kans van slagen de rechtszaak heeft. "Wat gaat de stichting precies vorderen en eisen? Willen ze een verbod op de artiesten? Op hun taalgebruik? Als de rappers ergens een grens overschrijden, dan kun je daar iets mee doen, maar dan moet je aangifte doen", zegt ze.

De stichting koos er niet voor om aangifte te doen, maar probeert het via het civiel recht. "Ik heb mijn vragen bij de haalbaarheid daarvan", zegt Roethof.  "Je kunt niet als civiele organisatie op de stoel van een strafrechter gaan zitten", zegt ze. 

Het is nu aan de rechtbank om te beoordelen of de rappers en hun labels zich daadwerkelijk moeten verantwoorden. Als dat gebeurt, zal de stichting op basis van die verhoren bepalen wat zij precies gaan vorderen in de rechtszaak en of zij die rechtszaak doorzetten.